In navolging van ‘De Gevleugelde Adelaar van Puurs’ die het eerste dubbellid (WIK-Scheldetrappers) werd van de club, besloot Johan Brusselmans begin 2016 om zich ook bij de ‘Groene Armada’ te vervoegen. Johan reed de winter van 2015 bijna elke rit mee en vond het zo leuk dat hij ook wel in de zomer geregeld eens een ritje wilde meenemen met de jeugd om hen even te laten zien wat hardrijden is.
Johan begon in 2005 met fietsen met enkele vrienden (gelijkenis met deze club is treffend) van atletiekclub ‘Snel & Jong maar toch niet Vlug’. Snel ontdekte hij dat zijn kwaliteiten vooral op het vlakke lagen en dat tegen de wind beuken veel beter ging dan tegen zijn gestel beuken, namelijk bergop. Deze oermens is gebouwd uit de beste Bornemse klei die blijkbaar te vinden is in het Bornemse Doregem.
Doregem is een Frankische naam, die verwijst naar de tijd (4e eeuw) dat de Franken in Bornem aan het ontginnen waren dichtbij hun Klein-Brabantse vergaderplaats (Klein-Mechelen) – (Bron: Bornem.be/geschiedenisbornem). Reeds in deze tijd wisten ze dat deze grond zeer vruchtbaar was en dat de kinderen die groot gebracht werden op deze klei één voor één groot, sterk en…dapper zouden worden.
Want in het Germaans zou de oorspronkelijke betekenis van ‘Frank’ namelijk dapper betekenen. Deze oorsprong is wellicht terug te vinden in het Oudnoorsewoord frekkr, dat ‘gehard’ en ‘moedig’ betekent. Als we iets kunnen zeggen over Johan is dat hij zijn voorvaderen alle eer aandoet tijdens de meest moeilijke winterritten. Niet schuw van kopwerk, niet schuw van een hoog tempo, niet schuw van de gure wind… Zelfs als er nog eens een segmentje moet gereden worden is hij dé man die je niet uit het oog mag verliezen. Slim en sluw als hij is weet hij zich perfect te positioneren om, als iedereen piepedood zit, te transformeren in een andere betekenis van ‘Frank’ namelijk Francus. Wat zou afgeleid zijn van het Latijnse frangere (doden, vernietigen) en dus krijger, doder, soldaat zou betekenen.
Tijdens de winter van 2015 gingen er toch stemmen op dat Johan met een rijkeluismotortje zou rondrijden, daar hij tijdens de ritten in de polders geen krimp gaf en alle medekoprijders er één voor één af moesten. Dit gerucht werd enkel en alleen gevoed doordat op een dag Johan zijn achterwiel ontplofte en de draden lichtelijk zichtbaar werden. Maar volgens de legende heeft Johan zijn fiets toen snel tegen een bus gezet en een andere gelijkende fiets genomen. Vreemd genoeg werd diezelfde dag het eerste mechanische dopingverhaal bekend en werd een onschuldig meisje met de vinger gewezen. Johan bleek dezelfde fiets en maten te hebben dan het betreurde slachtoffer maar we hebben het nog niets kunnen bewijzen.
Je kan het lezen, weer een lid dat je zeker niet mag onderschatten op de grote molen. Daar waar vroeger Tom en (later) Gerald veelal steeds de kop moesten trekken tijdens elke rit, groeit het aantal ‘Krijgers van de Kop’ gestaag waardoor er meer afwisseling komt, het tempo de hoogte ingaat net als het aantal leden van “De Scheldetrappers”.
Johan zijn favoriete liedjes zijn:
- Willy Derby – Op die grote molen, die mooie molen
De Fiets van Pavlov – Rijen rijen rijen, stoempen, stoempen, stoempen- Gers Pardoel – Hang maar achterop bij mij, achterop men fiets
- Willy Sommer – Als een leeuw op een fiets
2017: 237Km Ronde van Vlaanderen
2018: 306Km EPIC300